Vragen en antwoorden

Blijft de geluidswal in de toekomstige situatie toegankelijk voor onderhoud?

De geluidswal blijft volgens ons op een soortgelijke wijze te bereiken als in de huidige situatie. We zullen ter plekke nog een afspraak maken om daar zeker van te zijn. Als dat niet het geval blijkt te zijn, zullen wij daar uiteraard rekening mee houden bij de verdere uitwerking van onze plannen.

Is het mogelijk om voor de volkstuinen een afsluitbare parkeerplaats te realiseren? Anders wordt daar door omwonenden en bezoekers van het voetbalveld geparkeerd?

In het voortraject hebben wij uitgebreid contact gehad met de voorzitter van de BAT. Hij heeft namens de BAT afspraken met ons en de gemeente gemaakt over de nieuwe situatie. Voor zover wij weten is daarover ook ruggespraak geweest met de BAT Westerpark. Een afsluitbare parkeerplaats voor de volkstuingebruikers is geen onderdeel van de gemaakte afspraken. Mede gelet op het mogelijke dubbelgebruik van de parkeerplaatsen, vinden we dit een ongewenste situatie. Als er bijvoorbeeld ‘s avonds geen auto’s van tuinders staan, kunnen de bezoekers van de woningen er parkeren. Dit werkt ook andersom. Als er overdag geen bezoekers van de woningen zijn, hebben de tuinders meer dan de huidige 7 parkeerplekken tot hun beschikking.

De huidige afwatering geeft veel wateroverlast. Hoe wordt er in de nieuwe situatie omgegaan met de waterhuishouding?

Dat signaal hebben wij ook van de gemeente gekregen. De oorzaak daarvan staat op dit moment nog niet vast. Van de gemeente begrepen wij dat het onderhoud van de sloten/watergangen/duikers in de omgeving van ons plangebied de nodige aandacht vraagt. De herontwikkeling en herinrichting van dit gebied geeft daarom mogelijkheden om dit integraal te onderzoeken en aan te passen. Tijdens het vervolgproces zal dit onderwerp extra aandacht krijgen. In overleg met de gemeente hebben wij al voorgesteld een nieuwe sloot aan de noordzijde van ons parkeerterrein te realiseren, ten zuiden van de nieuwe volkstuinen. Dit ter compensatie van de sloot die gedempt zal worden.

Is het mogelijk een afsluitbare poort voor de volkstuinen te krijgen aan de zijde van de Emerweg?

Een afsluitbare poort aan de Emerweg is uiteraard bespreekbaar en zal in goed overleg met partijen gerealiseerd worden. Dit deel van de Emerweg is niet geschikt voor veel vervoersbewegingen. Wat ons betreft wordt dit een incidenteel te gebruiken poort. Het nieuwe terrein van de volkstuinen wordt ook netjes afgesloten met hekwerken.

Is er rekening gehouden met de bereikbaarheid van de sloten in verband met onderhoud?

In de toekomstige situatie zijn de sloten beter bereikbaar dan in de huidige situatie.

Waar komt de ontsluiting van de nieuwe volkstuinen?

Hoofdontsluiting van de volkstuinen is en blijft via de Blauwtjes. Aan de zijde van de Emerweg kan misschien een toegang /laad- en losmogelijkheid gecreëerd worden voor groenafval/meststoffen/et cetera. Deze extra toegang is slechts voor incidenteel gebruik.

Kan er rekening gehouden worden met de terreininrichting om lichthinder zo veel mogelijk te voorkomen?

We zullen bij de terreininrichting rekening houden met voorkomen van lichthinder. Dit doen wij door het planten van hagen/struiken et cetera. Deze zijn al voorzien in ons initiatiefplan en zullen verder uitgewerkt worden in het voorlopig ontwerp buitenruimte.

Is het mogelijk om in geval van een fundering op palen te kiezen voor boorpalen in plaats van heipalen in verband met trillingen en daaruit voortkomende schade?

De fundering van de appartementen dient nog nader uitgewerkt te worden. Indien het gebouw op palen komt te staan, zullen wij boor- of schroefpalen toepassen. Dit levert de minste trillingen op en minder overlast voor de omgeving.

Hoe wordt het bouwterrein ontsloten?

Het bouwterrein wordt ontsloten via de Blauwtjes.

Wat is de verkoopprijs van de appartementen?

Het plan bestaat uit allemaal koopappartementen. Alle appartementen zijn voorzien in de categorie betaalbare koop (koopsom <€ 405.000 V.O.N. prijspeil 2025).

Is er rekening mee gehouden dat de bezoekers van het voetbalveld de achter het complex gelegen parkeerplekken zullen ontdekken en gebruiken waardoor bewoners niet meer bij het complex kunnen parkeren?

De 32 parkeerplaatsen achter de appartementen zijn gelegen op het privé terrein van het appartementencomplex. Dit zal ook duidelijk met borden worden aangegeven. Als dat niet voldoende blijkt te zijn, dan kan de vereniging van eigenaren besluiten een slagboom of poort te plaatsen. Hierdoor zijn de parkeerplaatsen exclusief voor bewoners/bezoekers geborgd.

Geluid: de geluidsbelasting op het bouwplan valt onder “ernstige” geluidhinder” en overschrijdt de toegestane geluidsbelasting (geluidsbelasting buiten de woningen van 70 db overdag, 65 db ’s avonds en 60 db ’s nachts.) B&W kan hiervan afwijken. Bij de wijziging van het ontwerp-bestemmingsplan in 2011 heeft B&W dit ook gedaan. Het gebied van het bouwplan is daarna uit de wijziging van het ontwerp-bestemmingsplan gehaald. B&W zal  zich opnieuw moeten uitspreken over wel/niet afwijken van de toelaatbare geluidsbelasting. Onduidelijk is of B&W zich hier al over heeft uitgesproken naar De Bunte. We willen dit graag weten. Graag willen wij ook weten welke geluidswerende maatregelen getroffen worden. Op de bewonersavond van 11 december 2024 was dit nog onduidelijk.

Bij de ontwikkeling van een woningbouwplan wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de geluidsbelasting van het spoor, de wegen en de omliggende bedrijvigheid. In Breda gelden regels omtrent maximale geluidsbelasting op woningen. Het bouwplan dient te voldoen aan deze regels, anders wordt er geen vergunning verleend. Uit het reeds uitgevoerde akoestisch onderzoek wordt geconcludeerd dat met de toepassing van de juiste geluidwerende materialen en maatregelen er een aanvaardbaar geluidsniveau binnen in de woningen gewaarborgd kan worden. De geluidswerende maatregelen worden nader onderzocht en bij de technische uitwerking van het plan gekozen.

Onder de omgevingswet bestaat er geen apart hogere waarden besluit meer. Het gezamenlijk geluid wordt vastgelegd in het ruimtelijk besluit, in dit geval in het TAM-IMRO plan (voorheen bestemmingsplan).

Wat zijn de natuurinclusieve elementen van het plan? Welke aspecten betreft dit dan. Graag willen wij hier duidelijkheid over.

Initiatiefnemer zal bij de verdere (technische) uitwerking van de plannen in overleg met de gemeente Breda keuzes maken met betrekking tot natuurinclusieve elementen. Uitgangspunt daarbij is Bredaas Groenkompas. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de toepassing van nestkasten in of aan de gevels en de keuze van beplanting en hagen ter bevordering van de biodiversiteit.

Behoud van de groene uitstraling van de hoek Emerweg/Blauwtjes. Zoveel groen is er nu niet. Of bedoelt men het groene “gras” van de verkleinde hondenuitlaatplaats. O.i. is helemaal geen sprake van behoud; eerder is sprake van verslechtering. Wij vinden dat er meer hoog groen, bomen moeten komen, zodat wij als bewoners meer zicht houden op groen i.p.v. verstening.

U vraagt of er meer hoog groen/bomen kunnen komen. In de huidige situatie is er sprake van een grasveld. Wij zijn voornemens om in de nieuwe situatie hagen, bloem- en kruidenrijk grasland met daarin meerstammige struiken/bomen te realiseren in de groenzone tussen het trottoir en de appartementen. Hiermee versterken wij de groene uitstraling. De nieuwe hondenuitlaatplaats wordt ook omringd door een haag van ca. 1 meter hoog.

Verkleining van de hondenuitlaatplaats is o.i. niet acceptabel. Er wordt nu veel gebruik gemaakt van deze strook.

In overleg met de gemeente Breda hebben wij ervoor gekozen de hondenuitlaatplaats in stand te houden, zij het in een kleinere vorm. Op diverse plekken in de wijk zijn in omvang vergelijkbare hondenuitlaatplaatsen te vinden. Op de plek van de huidige hondenuitlaatplaats komt een groene invulling terug (zie vorig antwoord).

Om het bouwplan te kunnen realiseren zal o.i. de gemeente grond moeten verkopen, ruilen of i.d. met De Bunte. Wij willen inzicht de verkoop/uitruil van grond tussen gemeente en De Bunte. Wij willen graag dit inzicht om duidelijk te krijgen wie uiteindelijk verantwoordelijk is cq. de aanspreekbare partij is voor parkeren, groen, natuurinclusieve elementen etc. Op de inloopavond bleven dit soort zaken dit soort zaken onduidelijk.

Het is correct dat de gemeente Breda grond moet verkopen aan en grond moet kopen van de initiatiefnemer (grondruil). Hierover worden zoals gebruikelijk afspraken gemaakt in de nog te sluiten anterieure overeenkomst. De afspraken hierover worden gemaakt op basis van een extern taxatierapport. De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor de aanleg van parkeerplaatsen, groen en natuurinclusieve elementen.

Ontwikkelvisie: B&W heeft een besluit genomen over de Ontwikkelvisie Emerweg. Als bewoners hebben wij geen kennis mogen nemen van de Ontwikkelvisie. Graag willen wij dit alsnog. Tevens heeft B&W het besluit genomen dat het plan onder voorwaarden haalbaar is. Graag willen wij op de hoogte gebracht worden van de voorwaarden die B&W heeft gesteld.

De raadsinformatiebrief naar aanleiding van het besluit van het college over de ontwikkelvisie is openbaar gepubliceerd. De ontwikkelvisie zelf wordt in principe niet gepubliceerd in deze fase. Op dit moment bevinden we ons in een fase dat er nog veel zaken nader onderzocht en afgestemd moeten worden met de gemeente. Als we een stap verder zijn in dat proces, wordt het ruimtelijk besluit en de bijbehorende onderzoeken ter inzage gelegd voor iedereen. Direct omwonenden worden hierover geïnformeerd middels een Breda Bericht. Op het moment dat de planologische procedure van start gaat, worden de definitieve onderzoeksrapporten en andere delen van de ontwikkelvisie die voor omwonenden relevant zijn, openbaar gemaakt. Het college heeft in haar besluit laten weten dat de ontwikkelvisie in beginsel haalbaar is, maar dat er nog verdere of verdiepende planologische en milieutechnische onderzoeken moeten worden uitgevoerd.

De participatieprocedure: De Bunte is verantwoordelijk voor de participatieprocedure. De gemeente heeft op zich hier geen rol in, hebben we begrepen. Hier zijn wij het niet mee eens. Op de inloopavond van 11 december 2024 bleek dat er heel veel opmerkingen en vragen waren richting gemeente en de Bunte.  Door De Bunte is geen verslag gemaakt van de inloopavond. Bij binnenkomst werd aan aanwezige bewoners gevraagd naar namen en emailadressen. Aan diverse bewoners is toen toegezegd dat er een verslag gemaakt zou worden. Eveneens is dit toegezegd door de dhr. In ’t Groen van De Bunte. Wij vinden dit een omissie. Van De Bunte hebben we verlenging van de termijn voor opmerkingen gehad. Tot en met 31 januari 2025 17.00 uur. Nog dank daarvoor.

Initiatiefnemer is verantwoordelijk voor de participatie. De gemeente wordt door de initiatiefnemer uitgebreid geïnformeerd en betrokken bij de beantwoording van vragen en reacties. Het verslag van de informatieavond is verstuurd op 13 februari 2025. Dit is iets later dan wenselijk, waarvoor excuses. Normaliter sturen wij het verslag gelijktijdig met de ontvangen reacties en de antwoorden daarop rond. Vanwege de uitgestelde reactietermijn, hebben wij besloten het verslag toch separaat te versturen. In de tussentijd zijn er verder geen vervolgstappen genomen.

Na het doorgeven van opmerkingen door de bewoners hebben De Bunte en de gemeente overleg welke opmerkingen wel of niet mee genomen zullen worden. Hierna vindt door De Bunte terugkoppeling plaats naar de bewoners. Daarna is er geen overleg meer met de bewoners. Hier zijn wij fel op tegen. De gemeente is partij en medeverantwoordelijk in het verwerken van de opmerkingen. Zeker gezien het feit dat er nog het nodige geschoven gaat worden tussen De Bunte en de gemeente. Hiermee wordt voor ons onduidelijk wie verantwoordelijk wordt voor inrichting, realisatie en onderhoud. Helderheid/transparantie van partijen, verantwoordelijkheden en aanspreekbaarheid dus. Wij willen in dit proces dat er dus ook een twee-richtingsverkeer plaats vindt met de gemeente en er (na verwerking van de opmerkingen) nog vervolg-overleg plaats vindt met ons als bewoners als direct belanghebbenden, De Bunte en de gemeente. Het kan niet zo zijn dat er over ons, zonder ons en voor ons eenzijdige beslissingen genomen worden. Wij vinden dat de gemeente deze verantwoordelijk moet nemen. Tot nu toe is zij voor ons de partij die zich qua overleg buiten schot voor ons. Wij vinden dit onaanvaardbaar. U zult begrijpen dat na 7 jaar “stilte” van de kant van de gemeente en ontwikkelaar we weinig vertrouwen hebben in beide partijen.  U begrijpt natuurlijk ook dat wij als bewoners vinden dat we in deze procedure echt serieus genomen willen worden inzake de kwaliteit van onze eigen woon- en leefomgeving. 

U geeft aan dat er na de terugkoppeling van de reactietermijn geen overleg meer is met de bewoners. Het betreurt ons dat u deze indruk heeft gekregen. Dat is namelijk niet het geval. Op het digitale informatieplatform en op de informatieavond is een schema getoond met het ontwikkelproces. Daarin is duidelijk te zien dat iedereen tijdens de (nog op te starten) planologische procedure mogelijkheden heeft om een zienswijze in te dienen.

Daarnaast zullen wij als initiatiefnemer de omgeving blijven informeren over de verdere planontwikkeling en voortgang van het ontwikkelproces.   

De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor de inrichting en realisatie van de nieuwbouw. Een deel van het plangebied wordt na oplevering overgedragen aan de gemeente Breda als zijnde openbare ruimte. Vanaf dat moment is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud daarvan. We staan aan het begin van het ontwikkeltraject. U wordt als omwonenden op een passende wijze geïnformeerd over dit initiatief. Uw reacties op de plannen worden zeker serieus genomen. De initiatiefnemer zal in alle fases van de planontwikkeling zorgvuldig met u communiceren.

“Het brede trottoir aan de Blauwtjes blijft zoals het is, zo blijft deze ruimte op piekmomenten beschikbaar als langsparkeren”. Wordt hier het trottoir langs de bestaande hondenuitplaats bedoeld. ? Onduidelijk is of parkeren langs de huidige hondenuitplaats is toegestaan. Op zaterdagen/zondagen en evenementen van TVC staat het trottoir tjokvol; ook wordt er door handhaving “selectief” bekeurd. Niet op de zaterdagen/zondagen en bij evenementen van TVC. Wordt nu gesuggereerd dat parkeren op het trottoir wel toegestaan gaat worden ??? Wij willen hier zekerheid over. Temeer daar bezoekers/bewoners bekeurd zijn als ze daar parkeren; maar er is ook een geval bekend waarin een bewoner bezwaar gemaakt heeft en de zaak geseponeerd is. Graag dus duidelijkheid hierover.

Bij de ontwikkeling van een nieuwbouwplan dient voldaan te worden aan de geldende gemeentelijke parkeernormen. Het plan voldoet daar ruimschoots aan. Door de aanleg van extra parkeerplaatsen boven de gemeentelijke normen, zal de ontwikkeling alleen maar positief bijdragen aan de reeds bestaande parkeerdruk in de omgeving. De parkeerdruk die ontstaat door de voetbalvereniging en of de scholengemeenschap laten we buiten beschouwing. Deze staan los van de voorgenomen ontwikkeling. Afspraken met het schoolbestuur over parkeren door leerkrachten hebben ook geen betrekking op dit initiatief.

Een hoge parkeerdruk in (oudere) woonwijken komt overal in Nederland voor. Jurisprudentie hierover is duidelijk. Nieuwe ontwikkelingen dienen te voldoen aan de op dat moment geldende parkeernormen. Dit plan voldoet daar ruimschoots aan.

Om onduidelijkheid in de toekomst te voorkomen, stellen wij voor om te onderzoeken of het mogelijk is aan de noordzijde van de Blauwtjes een aantal langsparkeervakken te realiseren. Om dit mogelijk te maken zal de groenstrook tussen de nieuwe appartementen en de Blauwtjes ca. 1 meter smaller worden. Hiermee ontstaat ruimte voor 6/7/8 extra parkeerplekken (nader af te stemmen met een verkeerskundige van de gemeente Breda). Dit biedt een oplossing voor bezoekers van de bestaande woningen en de bezoekers van de nieuwe appartementen. Door de realisatie van extra langsparkeerplaatsen langs de Blauwtjes, is het voor bezoekers en pakketbezorgers mogelijk om dicht bij de entree van de nieuwe appartementen te parkeren. De gemeente staat niet negatief tegenover dit voorstel, maar dit moet nog wel nader worden uitgewerkt.

Aan de kant van de woningen van de Blauwtjes is al sprake van langsparkeren. Deze parkeerplaatsen zijn nodig voor de huidige bewoners en zijn vaak niet toereikend. Westerpark is gebouwd in de tijd van 1,3 parkeerplaats per woning. Ook de scholenuitbreiding van Markenhage heeft geleid tot extra druk op het aantal parkeerplaatsen. Een oplossing hiervoor is gezocht in parkeren bij TVC. Afgelopen tijd is dit onder druk komen te staan doordat parkeerders van de school last hadden van “lastige jeugd”. Er werd toen door leerkrachten geparkeerd aan de Blauwtjes en verder in de wijk. Bewoners van de Blauwtjes moesten ook op zoek naar plekken elders in de wijk. Inmiddels lijkt deze situatie weer veranderd. En wordt er minder geparkeerd door leerkrachten/bezoekers van de scholengemeenschap. Vraag is alleen: voor hoe lang ? Graag willen we duidelijkheid over afspraken met het schoolbestuur over parkeren door leerkrachten bij TVC.

De precieze afspraken zijn gemaakt door TVC en de scholengemeenschap. Er zijn afspraken gemaakt in het verleden dat ze bij drukte op elkaars terrein kunnen parkeren. De school overdag bij TVC en TVC in het weekend bij de scholengemeenschap. De gemeente is op de hoogte van deze afspraak, maar hier geen partij in. De gemeente heeft dan ook niet de mogelijkheid dit af te dwingen en te controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurd.

Zoals gezegd is Westerpark gebouwd met een parkeernorm van 1,3. Al in 2011 hebben we aan de gemeente duidelijk gemaakt dat met nieuwe plannen achterhaalde parkeernormen zouden moeten worden “gecorrigeerd”. We hebben dat toen: “integrale aanpak” genoemd. Je kunt je ogen niet sluiten voor voortschrijdende en toekomstontwikkelingen, zoals de gemeente nu doet. Er is sprake van een te hoge parkeerdruk aan de Blauwtjes en in Westerpark. Door dit bouwplan wordt dit alleen maar erger. Eerdere ontwikkelingen zoals TVC (te veel parkeerdruk op evenementen- en voetbaldagen), uitbreiding scholengemeenschap, te lage parkeernormen in het verleden moeten uit oogpunt van wonen, leven en verkeer gecompenseerd cq. meegenomen worden in de aanpak.(3)

Parkeernormen (en het corrigeren daarvan) gelden alleen voor nieuwe ontwikkelingen of herbestemmingen. De nota parkeernormen wordt elke zoveel tijd herzien, de laatste keer in 2021. Landelijke trends zijn dat autobezit niet per se toe neemt en het CROW (de adviesinstantie voor parkeernormeringen) adviseert ook met regelmaat normeringen te verlagen, maar gemeenten staan hier vrij een eigen norm te kiezen binnen de bandbreedte. Als deze parkeernormen nota wordt herzien, dan wordt dit niet met terugwerkende kracht toegepast in wijken zoals u voorstelt in deze vraag. Dit kunnen wij als gemeente ook niet. Als gemeente zorgen wij dat nieuwe ontwikkelingen (zoals het plan van de initiatiefnemer) altijd op eigen terrein voor voldoende parkeerplekken zorgen zodat het niet voor extra druk op de buurt zorgt. Een andere manier om parkeerdruk tegen te gaan is het invoeren van gereguleerd parkeren. Dit is in bijvoorbeeld Sportpark en Brabantpark gebeurd.

De entree met brievenbussen tot het woongebouw is gesitueerd aan de voorkant/kant Blauwtjes. Korte looplijnen worden aangelegd van De Blauwtjes naar de entree. Bezoekers/bewoners appartementen zullen hierdoor snel geneigd zijn te parkeren aan de Blauwtjes. Wij vinden dit niet aanvaardbaar.

Om onduidelijkheid in de toekomst te voorkomen, stellen wij voor om aan de noordzijde van de Blauwtjes een aantal langsparkeervakken te realiseren. Om dit mogelijk te maken zal de groenstrook tussen de nieuwe appartementen en de Blauwtjes ca. 1 meter smaller worden. Hiermee ontstaat ruimte voor 6/7/8 extra parkeerplekken (nader af te stemmen met een verkeerskundige van de gemeente Breda). Dit biedt een oplossing voor bezoekers van de bestaande woningen en de bezoekers van de nieuwe appartementen. Door de realisatie van extra langsparkeerplaatsen langs de Blauwtjes, is het voor bezoekers en pakketbezorgers mogelijk om dicht bij de entree van de nieuwe appartementen te parkeren. De gemeente staat niet negatief tegenover dit voorstel, maar dit moet nog wel nader worden uitgewerkt.

De  inrit naar het parkeren achter de appartementen is gesitueerd op de huidige ingang van het volkstuinencomplex. Dit betekent dat in de “donkere en schemer uren” de lichten van uitrijdende auto’s in de woningen aan de Blauwtjes schijnen. M.n. gaat het dan om de woningen nr. 122 tot en met 134. Hier zijn wij fel op tegen. Er zal dus een andere oplossing gezocht moeten worden.

Ten eerste willen wij u erop wijzen dat er aan de zuidzijde van de Blauwtjes sprake is van langsparkeren. Uit het overige deel van uw reactie maken wij op dat deze plaatsen het grootste deel van de tijd bezet zijn. De lichten van een auto die de uitrit verlaat in het donker, schijnen dus tegen geparkeerde auto’s aan en niet in de woningen zoals u vreest. Daarnaast bedraagt de afstand van de uitrit tot de gevel van de bestaande woningen aan de Blauwtjes ten minste 15 meter. In Nederland dienen autolichten/koplampen dusdanig afgesteld te zijn dat deze naar beneden stralen. Dit om o.a. tegenliggers niet te verblinden. In verband met het bovenstaande is het niet aannemelijk dat de koplampen van auto’s over een afstand van tenminste 15 meter naar binnen zullen stralen. Er zal bij de uitvoering van de inrit geen drempel gerealiseerd worden.

Om beide problemen op te lossen vinden wij dat de ontsluiting van het appartemencomplex via de Emerweg moet plaatsvinden. De entree kan dan aan de achterkant van het gebouw gesitueerd worden. Voor de bewoners van het appartementencomplex is dit o.i. korter en logischer. De Emerweg zal wellicht hiervoor aangepast moeten worden. Er was al sprake van een mogelijke doorgang via de Emerweg voor de volkstuinders. Dus dat kan mooi gecombineerd worden. De huidige entree van de volkstuinen kan blijven bestaan inclusief het hek voor toegang voor de volkstuinders. 

De ontsluiting van het complex verplaatsen naar de Emerweg is zowel verkeerstechnisch als stedenbouwkundig niet gewenst gezien het type weg. De doorgang via de Emerweg naar de volkstuinen is slechts voor incidenteel gebruik. Het gedeelte van de Emerweg ter hoogte van huisnummer 40 t/m 48, behoort niet tot het plangebied. Deze weg wordt niet aangepast.

De entree van het gebouw is vanaf de Blauwtjes en vanaf het privé parkeerterrein te bereiken.

De parkeerbalans: De Bunte stelt dat er een overschot is in de parkeerbalans. 7 stuks. De gehanteerde parkeernorm is wederom laag. Zeker wanneer we in de toekomst denken: 2026/2027. Huizenprijzen zullen stijgen (DNB), woonlasten (hypotheek,energie, VVE-kosten etc.) nemen toe. Oftewel meer 2-verdieners met wellicht 2 auto’s. Als we uitgaan van 2 parkeerplaatsen per appartement dan zijn er voor de woningen al 40 parkeerplaatsen ipv. 32 nodig. Nog los van bezoekers en piekmomenten. Het aantal volkstuinen is meer dan 7. Hoeveel precies is niet bekend. Kortom het aantal van 42 parkeerplaatsen is te weinig.  Wij willen hier graag een meer realistisch aantal zien.

De gemeente Breda hanteert bij de beoordeling van bouwplannen de gemeentelijke parkeernormen. Het plan voldoet ruimschoots aan deze normen. Initiatiefnemer stelt voor te onderzoeken of het mogelijk is om langs de noordzijde van de Blauwtjes extra langsparkeerplaatsen te realiseren. Als dit lukt voldoet initiatiefnemer nog ruimer aan de normen.

De nota parkeernormen wordt elke zoveel tijd herzien, de laatste keer in 2021. Landelijke trends zijn dat autobezit niet per se toe neemt en het CROW (de adviesinstantie voor parkeernormeringen) adviseert ook met regelmaat normeringen te verlagen, maar gemeenten staan hier vrij een eigen norm te kiezen binnen de bandbreedte. Nieuwe ontwikkelingen dienen te voldoen aan de op dat moment geldende parkeernormen. Dit plan voldoet daar ruimschoots aan.

De bouw van het appartementencomplex betekent toename van de verkeersdruk op de Blauwtjes maar ook op o.a. de kruising Tuinzigtlaan/Meidoornstraat. Hier vinden al te lang ongelukken en bijna-ongelukken plaats. De politie beschikt alleen over cijfers waarbij zij betrokken zijn. De werkelijkheid is meer. Daarnaast is onze ervaring als bewoners dat de Blauwtjes qua (sluip)verkeer steeds drukker wordt. Wat ons betreft moet dit verder uitgewerkt worden. Het lijkt er op dat de gemeente te “statisch” bezig is. Ook blijkt dat door de concentratie van de de scholengemeenschap, de Boomgaard, TVC te drukke en gevaarlijke verkeersstromen plaats vinden. Bijv. er is vanaf oktober 2024 ook een overleg gaande tussen De Boomgaard, ouders en Veilig Verkeer Nederland inzake de verkeersveiligheid. (kruising Tuinzigtlaan/Meidoornstraat, “lus” om het Witte Schaap rechts naar De Boomgaard, Eikepage/route Sleedoornpage) Aanleiding is een enquete van De Boomgaard onder ouders die 300 reacties opleverde. De gemeente is inmiddels ook uitgenodigd om deel te nemen aan dit overleg.

Dit kruispunt is ingericht volgens de standaard, maar blijft een aandachtspunt. Door de nabijheid van de scholen en het feit dat het een druk doorgaand fietspad is blijft dit in de ochtendspits een knelpunt.
Het plan bestaat uit 24 appartementen. Deze 24 appartementen genereren een toename aan verkeersbewegingen. Deze toename is echter zeer beperkt. De Blauwtjes is een ontsluitingsweg van de wijk. De Blauwtjes kan de toename van dit aantal verkeersbewegingen prima hebben. De vragen/opmerkingen/zorgen omtrent de kruising Meidoornaan/Tuinzigtlaan hebben geen betrekking op het planvoornemen van de initiatiefnemer.

Het zal duidelijk zijn dat wanneer het zal komen tot uitvoering van dit bouwplan wij betrokken willen zijn bij een zo min mogelijke overlast van de bouw. Zaken zoals heien/boren/schroeven, aan-en afvoer routes, werktijden, korte lijnen/contacten met architecten, toezichthouders, gemeente, bouwvergaderingen indien door ons gewenst etc. Graag willen nu al die toezegging van De Bunte.

Een bouwproject zorgt altijd voor overlast. Het is aan initiatiefnemer om deze overlast zo veel als mogelijk te beperken. Gelukkig is de overlast van een bouwproject tijdelijk. De fundering van de appartementen dient nog nader uitgewerkt te worden. Indien het gebouw op palen komt te staan, zullen wij gebruik maken van boor- of schroefpalen. Dit levert de minste trillingen op voor de omgeving. Afspraken over bouwplaatsinrichting/bouwverkeer/ aan- en afvoerroutes worden in overleg met de gemeente gemaakt.

Voor de aanvang van de bouw zullen omwonenden geïnformeerd worden over voor hen belangrijke zaken. Daarnaast zullen zij contactgegevens ontvangen van de betrokken partijen. Indien er zich tijdens de bouw situaties voordoen die extra aandacht of aanpassing vragen, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betrokken partijen.

De initiatiefnemer zal voor de realisatie van het bouwplan een aannemer selecteren. De aannemer wordt verzocht om tijdig en voldoende te communiceren met omwonenden.

Als de aannemer/initiatiefnemer geen gehoor geeft aan vragen/zorgen uit de omgeving, kan contact opgenomen worden met de gemeente Breda.

Tenslotte: Voor de goede orde willen we nog in herinnering brengen wat de oorspronkelijke opzet was van Westerpark. Het bord en het krantenartikel spreken o.i. voor zich. Milieu, groen, autoluw, rekening houden met geluid van voorbij razende treinen etc. Gezien bovenstaande opmerkingen leeft onder ons als bewoners dat het bouwplan hier niet in past. Ergo: in de wijk hebben afgelopen jaren zich allerlei ontwikkelingen voor gedaan die tegengesteld zijn aan de oorspronkelijke opzet. Aantasting van de groene structuur, toename verkeers- en parkeerproblemen in samenhang met dit bouwproject, TVC en forse uitbreiding van de scholengemeenschap etc. Wat er gebeurd is, de afgelopen jaren is dat allerlei ontwikkelingen qua effecten “op zichzelf” bekeken zijn. De optelsom en de samenhang van alle ontwikkelingen (en de nadelen daarvan) zijn echter geen punt van aandacht en beleid. De gedachte van “Westerpark moet een groene wijk worden met een bijzondere zorg voor het milieu”, “grotendeels autoarme of autovrije wijk” is door de tijd (27 jaar) achterhaald; evenals als het verhaal “Westerpark Milieu en Architectuur in de hoofdrol”.  Verdere verstening past niet. Onze wijk verdient o.i. een herijking van visie en beleid. Wij willen graag zien dat er daarom een integrale meerjaren toekomstvisie en aanpak voor de wijk komt. Uiteraard in samenspraak met de bewoners.

Er is inderdaad veel veranderd sinds de wijk 27 jaar geleden werd opgeleverd, dit geldt voor meer woonwijken door de stad. Tegelijkertijd zijn er een hoop bepalende kenmerken van de wijk zoals de waterpartij als centrum van de wijk herkenbaar behouden gebleven. Nieuwe initiatieven worden altijd gewogen op allerlei beleidsvelden  De wens om een integrale meerjarenvisie op te stellen begrijpen wij, maar dit zal naar verwachting niet op korte termijn gebeuren. In de wijk Heusdenhout wordt er samen met de wijk voor het eerst een wijkplan gemaakt als pilot. Het is niet bekend of daarna nog meer wijken volgen.

51.59201491038, 4.7499849989357